Prezentare

Print Friendly

POZE COLAJ

Balcic (în bulgară Балчик) este un oraș la țărmul Mării Negre, în nord-estul Bulgariei, regiunea Dobrici, la o distanță de 42 km de Varna. În prezent este una dintre atracțiile turistice ale Bulgariei la Marea Neagră. În perioada 1913 - 1940 a aparținut de Regatul României împreună cu restul Dobrogei de Sud, în urma celui de al doilea război balcanic (iunie – august 1913). În 1940, Cadrilaterul, inclusiv Balcicul, a fost redobândit de Bulgaria.

Aici se află Castelul din Balcic, reședința de vară preferată a Reginei Maria, înconjurat de o la fel de celebră grădină botanică unicat în Europa centrală și de est, în special, datorită colecției de cactuși.

Datorită versanților de calcar din perimetrul său, localitatea a fost supranumită Orașul Alb. Întreaga zonă a fost numită Coasta de Argint din aceleași motive.

In anul 1926, la 8 ani dupa terminarea primului razboi mondial, Regina Maria Alexandra Victoria de Edinburgh (Regina de Romania) construieste in Balcic, aproape de faleza Marii Negre o resedinta de vara cunoscuta astazi sub numele - Castelul din Balcic (Cuibul linistit sau Cuibul Singuratic). In imediata apropriere a castelului, designerul francez Janine Jules amenajeaza ceea ce astazi este Gradina Botanica a orasului Balcic (sau Balchik in bulgara ).
        Obiective ce pot fi vizitate in gradina botanica: gradina noua, gradina printesei, gradina printului, gradina Karanfil, gradina cu pietre, gradina lui Allah, expozitia cactusilor, gradina primaverii, gradina magnoliilor, gradina trandafirilor, gradina divina, Fantina din argint, Capela Stella Maris, Ghereta santinelei si  vilele Cuibul linistit, Gutman, Suita, Izbanda, Ciuperca, Sageata albastra, Salon si Moara.

Gradina noua – Balcic

1

Gradina noua – Cactusi

3_1