Prezentare – Palatul Balchik

Print Friendly

IMG_1182

Complexul Arhitectural – Parc – ” Palatul ” ,  a fost început în Balcic,  ca o reședință a Reginei Maria din România ( 1875-1936 ) . Ea a numit-o cu numele de ” Tenha Yuvah ” , care tradus din limba turca inseamna  ” cuibul singur sau retras ” . Astăzi, in termeni populari este tradus “Cuibul liniștit ” . Regina a vizitat orașul pentru prima dată în 1921 în compania fiului ei, prințul Nikolai, atunci ea a fost fascinata de frumusetea golfului . Construcția de reședință a început în 1924 și a fost finalizată în 1936 .

La prima vizita a Reginei Maria la Balcic , locul devenise deja acasă pentru cunoscute familii de români artiști ( Shtork , Satmari ) , si astfel, încet orășelul s-a dezvoltat ca o statiune preferata de intelectuali români .
De-a lungul dealurilor împădurite care coboară la mare , la vest de oraș , Maria și-a găsit un loc magic ” loc ( … ) , pe care ar trebui să il am ( … ) ” . ” Toată viața mea am visat la un astfel de loc , imaginându- mi ca ar putea fi găsit numai în Italia , dar aici este la Balcic “. În plus față de locul pitoresc, Balcic a fost avanpostul cel mai de sud al teritoriilor românești . A fost un motiv bun pentru care regina a decids că locul a fost perfect pentru construirea resedintei regale.
Ea a cumparat banda de coastă de la proprietar – bancher din Bucuresti, Jan Crisoveloni, în decembrie 1924 și a planificat pentru a construi acolo ” un capriciu artistic ” , creat pentru a surprinde natura in stilul ei autentic. Lucrările de construire au început în 1925 . Una dintre primele cladiri a fost vila Reginei “Cuibul liniștit ” .
Împreună cu construirea vilei au fost puse grădinile și aleile complexului, terenul a fost consolidat, a urmat reconstrucția morilor de apă . Întregul ansamblu de clădiri și parc a fost în creștere încet, a fost în cele din urmă a creat o gospodărie de sine stătătoare, cu propriile sale gărzi , stație de putere, post- birou, zonă de luat masa, o sera de flori , o piata, livezi și vii.
Lucrările de construire s-au terminat in 1936 . Doi ani mai târziu, regina a murit , și la doi ani după, în 1940 , Dobroudzha de Sud, împreună cu Balcic , au fost încorporate în teritoriul Bulgariei din nou .